За етеричните масла

1:59:00 PM


За етеричните масла

В продуктите си Natural Cosmetic влага внимателно подбрани етерични и растителни масла.

Етеричните масла са широко разпространени в бита на хората, използват се в парфюмерията, козметиката, хранително-вкусовата промишленост, в медицината и т.н.
Те са благоуханни и силно летливи. Доста се различават от обикновените растителни масла, консистенцията им наподобява повече на вода, отколкото на масло. Химичният им състав е сложен, съдържат десетки, дори стотици компоненти в състава си, най-често алкохоли, естери, кетони, алдехиди, терпени и др. Обикновено са безцветни или бледожълти, разтворими са в органични разтворители и неразтворими във вода. Обикновено се извличат чрез дестилация на съответната суровина и по-рядко чрез екстракция, а при цитрусите се прилага студено пресуване. Количеството етерично масло, което се намира в етеричномасленото растението варира от около 0.01 % до 10 %, при някои и повече.
Етеричните масла оказват както физиологично, така и психично въздействие върху човека. Те са изключително концентрирани, това налага да се използват в минимални количества, което ги прави подходящи за влагане в козметични продукти.


Розовото масло има антисептично действие. В арома-терапията намира приложение за масаж, бани, компреси, инхалации при дерматози, кожни изгаряния, инфекции и рани, стереене на кожата. Притежава подмларяващо, антиоксидиращо и регенериращо действие. Розовият мирис повлиява добре при стрес, страхови състояния, депресии, нервно напрежение, безсъние, кошмари при сън, главоболие, високо кръвно налягане, аритмия, нарушения в кръвообръщението, нередовна менструация, сенна хрема, кашлица и възпаления на дихателната система.
Розовата вода се използва при очни заболявания и възпаления.

Лавандуловото масло се прилага в ароматерапията изключително ефикасно за редуциране на нервното напрежение и умствената умора, успокоява при депресии, страхови състояния, безсъние на нервна почва, възбуденост и истерия. 
Има болкоуспокояващо действие при ревматизъм, мигрена, менструални и мускулни болки. Прилага се успешно при кожни възпаления и раздразнения, дерматози, екземи, лишеи, акне, разширени вени, стрии, гъбични инфекции. Ефикасно е при ужилване от насекоми и при слънчеви изгаряния. Има силно изразено антисептично, ранозаздравяващо и закаляващо организма действие. Съдържа естествен слънцезащитен фактор.

Масло от пачули. Ускорява процеса на обновяване на тъканите, допринася за разбиването на застойните натрупвания на лимфа в дълбоките слоеве на кожата, има дрениращо действие и засилва обмяната на веществата като по този начин успешно редуцира целулита. В ароматерапията то се употребява като бактерицидно, фунгицидно и ранозаздравяващо средство, има успокояващо, съживяващо и антидепресивно действие, стимулира и укрепва имунната система, има силно противовъзпалително действие, подтиска апетита. Изключително подходящо е при ‘портокалова’ кожа, кожни възпаления, гъбични инфекции, акне, екземи. Подходящо е за всеки тип кожа, включително за суха, напукана, загрубяла и застаряваща. Афродизиак.

Черен пипер. В ароматерапията маслото се прилага като средство против ревматизъм, артрит, мускулни болки, възпаления. Има антисептично, антицелулитно, еуфорично, еротизиращо, тонизиращо действие. Използва се при депресии, апатия, простуда, главоболие.

Кориандър. В ароматерапията маслото се използва като успокояващо средство при напрегнатост, нервно напрежение, сценична треска, физическа умора. Участва в терапии при ревматични и артритни болки, грип, простуда, трудно зарастващи рани и ожулвания, възстановяване след заболявания. Има дрениращо действие.

Мащерка. Маслото има силно антимикробно и антигъбно действие. В ароматерапията се употребява като бактерицидно, болкоуспокояващо и ранозаздравяващо средство при рани и кожни заболявания. Маслото има ободряващо действие, успокоява при умствена умора, безсъние, при ревматизъм, артрит и подагра, действа болкоуспокояващо. Повишава кръвното налягане и регулира кръвообръщението, усилва имунната система, повлиява добре при нередовна манструация. Има афродизиращо действие.

Хвойново масло. Има антисептично, загряващо, антигъбно и спазмолитично действие.
В ароматерапията се употребява за инхалации, масажи, гаргара, вани и компреси. Прилага се при целулит, затлъстяване, разширени вени, ревматизъм, артрит, болкоуспокояващо, при психична умора, безсъние, високо кръвно налягане, възпаления на кожата, акне, ранозаздравяващо, пикочогонно.

Ветиверово масло. В ароматерапията се употребява за инхалации, масаж, вани, маски за лице, промивки. Използва се при стрес, нервно напрежение, раздразнителност, безсъние, ревматизъм, мускулни болки и напрежение, суха и застаряваща кожа, алергични пристъпи и др. Има антисептични свойства и репелентно действие. Маслото от ветивер има страхотен изглаждащ ефект върху кожата. Мирисът му дава стабилност, увереност и спокойствие. Наречено е „маслото на спокойствието“ .

Сандалово масло. Има силно изразено антисептично действие, поради което намира приложение главно при кожни възпаления, акне, гъбични инфекции, при разширени вени. Прилага също при депресии, безсъние, нервно напрежение.

Жасмин. Маслото има антидепресивно, антисептично, антиспазматично, седативно действие, афродизиак е. Действа главно на емоционално ниво, успокоява нервите, създава чувство на оптимизъм, увереност и еуфория. Стимулира синтеза на енцефалин – субстанция, която спира болката и провокира състояние на щастие. Жасминът е благотворен за суха, чувствителна кожа, особено ако има зачервяване или сърбеж, но е подходящ и за останалите типове кожа.

Бензое. Има антисептично, диуретично, седативно, ускоряващо раните действие. Прилага се при простуда и грип, кашлица, ревматоиден артрит. Особено подходящо е при кожни проблеми, при които има зачервяване, възпаления или сърбеж, също така при напукана, суха кожа, рани и т.н. Препоръчва се при емоционално или психическо изтощение, действа еуфорично.

Растителните масла се добиват от семената и плодовете на маслодайни растения обикновено чрез пресуване. Т. нар. „сурови” масла се използват в козметиката и се получават чрез студено пресуване с цел да се запази биологичната стойност на термолабилните компоненти в тях. Съдържат около 98 % триацилглицероли и 2 % други липиди като витамини и провитамини (каротеноиди, токофероли и др.), багрилни вещества, антиоксиданти, фосфатиди, фитостероли, минерали и др. Мастнокиселинният състав на триацилглицеролите варира значително. Растителните масла обикновено са течни, но съществуват и твърди такива (какаовото например). Освен в козметиката и диетичното хранене, растителните масла се използат още като базови масажни масла в ароматерапията, в медицината и т.н.

Масло от пшеничен зародиш. Маслото от пшеничен зародиш е незаменимо при суха и много суха кожа. Богато на витамин Е, естествен антиоксидант, то омекотява, успокоява и възстановява кожата. Предотвратява появата на стрии, подходящо за чувствителна кожа.
Какаово масло. То е твърдо и се разтапя при температурата на човешкото тяло. Придава еластичност на кожата и има отлични овлажняващи и антиоксидантни свойства. Предотвратява появата на стрии при бременни жени. Мирисът на какаовото масло подобрява настроението и редуцира нервното напрежение. Отлично средство е за влагане в масажни продукти или като база на масажни масла. Подходящо за всеки тип кожа, включително чувствителна.

You Might Also Like

0 comments

Natural Cosmetic Ltd.. Powered by Blogger.

Follow by Email